21 November 2023

Stablecoins

Stablecoins zijn digitale valuta waarvan de waarde gekoppeld is aan een onderliggende waarde, bijvoorbeeld traditionele valuta zoals euro’s en dollars of een grondstof zoals goud.

Stablecoins: Het Zeilschip in de Wereld van Cryptocurrency

Stel je voor dat je op een zeilschip zit, midden op de oceaan. Het schip kan het ene moment rustig door kalme wateren glijden en het volgende moment heftig slingeren door stormachtige golven. Stablecoins, in de vaak onvoorspelbare wereld van cryptocurrency, zijn ontworpen om als een stabiel en robuust zeilschip te functioneren, ongeacht hoe stormachtig de financiële zeeën kunnen worden. Om deze reden spelen stablecoins een essentiële rol binnen Decentralized Finance (DeFi).

Wat zijn Stablecoins?

In onze zeilbootanalogie is de open oceaan de markt van cryptocurrencies. Terwijl sommige schepen (cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum) sterk kunnen worden beïnvloed door de winden (marktfluctuaties) en golven (speculaties), is een stablecoin als een zeilschip met geavanceerde stabilisatie. Het blijft op koers en behoudt zijn evenwicht, zelfs te midden van de meest tumultueuze stormen, dankzij zijn verbinding met stabiele activa zoals fiat-valuta of grondstoffen zoals goud. Stablecoins behouden hun stabiliteit op verschillende manieren:

Hoe Werken Stablecoins?

  • Fiat-gekoppelde stablecoins: Hierbij wordt voor elke stablecoin in omloop een equivalent in een fysieke valuta zoals de dollar of euro bewaard. Het is te vergelijken met een zeilschip dat een anker heeft uitgeworpen; het blijft stabiel en stevig, zelfs als de zee onrustig wordt. Het onderpand dat door grote, institutionele uitgevers van stablecoins wordt gebruikt bestaat voor het grote deel uit liquide, voornamelijk Amerikaanse overheidsobligaties.
  • Crypto-gekoppelde Stablecoins: Hier is de waarde van de stablecoin ondersteund door andere cryptocurrencies. Zoals een vloot van schepen die naast elkaar varen, stabiliseren ze elkaar door hun gecombineerde gewicht en aanwezigheid. Het onderpand dat voor crypto-gekoppelde stablecoins wordt gebruikt bestaat vaak uit de grootste cryptomunten (Bitcoin, Ether, of fiat-gekoppelde stablecoins), en veel DeFi-platforms vereisen een dekkingsgraad van het onderpand van meer dan 100%.
  • Algoritmische stablecoins: Hierbij wordt de stabiliteit niet gegarandeerd door fysiek onderpand, maar door algoritmen die de aanvoer reguleren. Denk aan een schip uitgerust met de laatste technologie, dat zichzelf automatisch kan aanpassen aan veranderende weersomstandigheden. De algoritmen die de prijsstabiliteit bewerkstelligen zijn vaak gebaseerd op vraag-en-aanbod-dynamiek, wat het risico voor een positie in algoritmische stablecoins vergroot.

Het Nut en de Noodzaak van Stablecoins

In de financiële oceanen bieden stablecoins veiligheid en zekerheid. Voor handelaren en investeerders zijn ze een veilige haven in een markt die gekenmerkt wordt door hoge volatiliteit. Ze vergemakkelijken ook grensoverschrijdende transacties en zijn essentieel voor veel DeFi-toepassingen.

Risico’s en Overwegingen

Natuurlijk zijn er ook risico’s verbonden aan stablecoins, wat de koppeling van de stablecoin aan zijn onderpand kan aantasten. Deze kunnen onder meer zijn:

  • Onderpand Risico: Als de bewaarde reserves niet correct worden beheerd of als er problemen zijn met de audit van de reserves.
  • Reguleringsrisico: Overheden kunnen besluiten om in te grijpen in de werking van bepaalde stablecoins.
  • Technologisch Risico: Voor algoritmische en crypto-gedekte stablecoins kunnen er technische problemen of exploits zijn die de stabiliteit beïnvloeden.

Conclusie

In de woelige wateren van de financiële markten zijn stablecoins de zeilschepen die zorgen voor stabiliteit en betrouwbaarheid. Ze zijn de perfecte symbiose van innovatie en stabiliteit, waardoor zowel nieuwkomers als veteranen in de crypto-wereld met vertrouwen kunnen navigeren. De continue innovatie en acceptatie van stablecoins binnen DeFi en aan de hand van DeFi-toepassingen zijn het bewijs van de kracht en het belang van stablecoins voor de toekomstige financiële wereld. Desondanks zijn er ook risico’s verbonden aan stablecoins, die op een correcte wijze gecontroleerd en gemitigeerd dienen te worden.

Ontdek onze blog

Geïnteresseerd in Poolfolio's?

Lees meer over onze Poolfolio's

Wij zijn de brug naar digitaal vermogen

Betrouwbaar en eenvoudig beleggen in de wereld van digitale valuta
Poolder visual