21 November 2023

Blockchain

Aan de hand van blockchain, een nieuwe database-technologie, is het mogelijk om digitaal kapitaal op te slaan, te versturen en te activeren door het als liquiditeit aan te bieden binnen DeFi.

Wat is een blockchain?

Een blockchain is een gedecentraliseerde, digitale en openbare grootboektechnologie die transacties en gegevens vastlegt in blokken die aan elkaar zijn gekoppeld door cryptografie. Elke nieuwe transactie die wordt gedaan, wordt toegevoegd aan een nieuw blok. Zodra een blok is toegevoegd, kan het eigenlijk niet meer worden gewijzigd; de informatie over de transacties is dus permanent. Dit maakt blockchains extreem betrouwbaar, transparant en berekenbaar als openbare bron van informatie.

Decentraal: geen machtige tussenpersonen

Het meest opvallende kenmerk van een blockchain is de decentralisatie. In tegenstelling tot traditionele systemen, waarbij een centrale autoriteit zoals een bank of overheid het grootboek beheert, wordt een blockchain beheerd door een netwerk van computers, ook wel “nodes” genoemd. Er is geen enkele entiteit die de controle heeft, wat zorgt voor meer vertrouwen en veiligheid.

Cryptografie: de sleutel tot beveiliging

Elk blok in een blockchain bevat een unieke cryptografische code, een zogenaamde “hash” (vergelijk het met een vingerafdruk), die het blok identificeert en aan het vorige blok koppelt. Deze koppeling tussen blokken zorgt ervoor dat als één blok wordt gewijzigd, alle daaropvolgende blokken ook moeten worden gewijzigd, wat praktisch onmogelijk is omdat daarvoor een enorme hoeveelheid computer(reken)kracht voor nodig zou zijn. Dit maakt blockchains resistent tegen manipulatie en fraude.

Transacties: van cryptovaluta tot slimme contracten

Blockchains zijn oorspronkelijk bekend geworden vanwege de rol van digitale valuta’s, zoals Bitcoin en Ethereum. Met behulp van een blockchain kunnen mensen transacties uitvoeren zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank. In plaats daarvan worden de transacties direct tussen gebruikers geverifieerd en vastgelegd in het grootboek.

Om een transactie op de blockchain te kunnen doen, heeft een gebruiker een klein beetje nodig van de cryptovaluta die bij de bewuste blockchain ‘hoort’: dus (een fractie van een) bitcoin voor een transactie op de bitcoin-blockchain, een (fractie van een) ether voor de ethereum-blockchain, enzovoorts.

Daarnaast heeft blockchain-technologie de weg geopend voor “smart contracts”. Dit zijn zelfuitvoerende contracten die automatisch worden uitgevoerd zodra aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Ze kunnen worden gebruikt voor allerlei toepassingen, van verzekeringsclaims tot het afhandelen van supply chain-processen.

Toepassingen: meer dan alleen valuta

Terwijl de bekendheid van blockchain is ontstaan ​​door cryptocurrencies, heeft de technologie veel meer te bieden dan alleen dat. Blockchain heeft het potentieel om verschillende industrieën te transformeren en problemen op te lossen die voorheen onoplosbaar waren.

Blockchain kan bijvoorbeeld de transparantie in toeleveringsketens vergroten. Elk product kan een unieke ID op de blockchain hebben, waarmee het hele traject vanaf de productie tot aan de consument kan worden gevolgd. Dit helpt bij het opsporen van vervalsingen, het voorkomen van fraude en het verbeteren van de kwaliteit van producten.

Daarnaast wordt blockchain toegepast in de gezondheidszorg om medische gegevens veilig en efficiënt te delen tussen zorgverleners, en in de kunstwereld om de echtheid van kunstwerken te verifiëren met behulp van NFT’s (niet-fungible tokens).

De toekomst van blockchain

De ontwikkeling van blockchain staat nog in de kinderschoenen, maar de potentie is enorm. Van financiële diensten tot logistiek, van gezondheidszorg tot overheden, blockchain zal naar verwachting veel aspecten van ons leven veranderen.

Hoewel de technologie al veel vooruitgang heeft geboekt, zijn er nog steeds uitdagingen te overwinnen, zoals schaalbaarheid en regelgeving. Het zal tijd kosten voordat blockchain de wereld volledig transformeert, maar de impact ervan is al zichtbaar en veelbelovend.

Conclusie

Blockchain is een revolutionaire technologie die het potentieel heeft om vele aspecten van onze samenleving te transformeren. Door decentralisatie en cryptografie biedt het vertrouwen en veiligheid in een wereld waarin digitale gegevens cruciaal zijn. Met toepassingen die variëren van financiën tot gezondheidszorg, is blockchain een technologie om in de gaten te houden, omdat het de weg opent naar een gedecentraliseerde en transparante toekomst.

Ontdek onze blog

Geïnteresseerd in Poolfolio's?

Lees meer over onze Poolfolio's

Wij zijn de brug naar digitaal vermogen

Betrouwbaar en eenvoudig beleggen in de wereld van digitale valuta
Poolder visual