20 March 2025

Wat is DeFi? Een introductie tot Decentralized Finance

Dit artikel verkent de belangrijkste concepten en toepassingen van DeFi en laat zien hoe het de toekomst van betalen en beleggen kan vormgeven.

Financiële dienstverlening is altijd afhankelijk geweest van bemiddeling en tussenpersonen. Banken, beurzen en andere partijen zorgen ervoor dat geldstromen soepel en veilig verlopen, onder toeziend oog van diverse overheidsorganen. Decentralized Finance (DeFi) biedt een nieuwe, alternatieve infrastructuur waarin financiële transacties direct tussen gebruikers kunnen plaatsvinden, zonder dat een centrale partij alles hoeft te regelen, aan te sturen of te controleren. DeFi verlaagt kosten en maakt toegang tot financiële diensten efficiënter en inclusiever.

De mogelijkheden zijn enorm en DeFi blijft zich razendsnel ontwikkelen. Tegelijkertijd brengt deze groei nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals gebruiksvriendelijkheid en integratie met bestaande financiële systemen.

Dit artikel verkent de belangrijkste concepten en toepassingen van DeFi en laat zien hoe het de toekomst van betalen en beleggen kan vormgeven. Op diverse plekken zijn linkjes opgenomen naar artikelen die we eerder plaatsten, waar het aangehaalde concept uitgebreider wordt behandeld.

Belangrijke concepten binnen DeFi

Om DeFi beter te begrijpen, kijken we eerst naar enkele kernconcepten. DeFi is namelijk een verzamelbegrip voor verschillende technologieën die in elkaar haken en samen dit ecosysteem mogelijk maken.

Blockchain – de basis van DeFi

We beginnen bij de basis: blockchain. Een blockchain is een gedecentraliseerd, openbaar en digitaal register waarin transacties onveranderlijk worden vastgelegd door miners of validators (speciale gebruikers van de blockchain). Dit zorgt voor transparantie en veiligheid binnen DeFi, omdat iedereen onafhankelijk van elkaar transacties kan verifiëren. Ethereum is de meest gebruikte blockchain voor DeFi omdat Ethereum gebouwd is voor smart contract-functionaliteit (zie hierna), terwijl netwerken zoals Solana en Avalanche snellere en goedkopere alternatieven bieden. De keuze van blockchain bepaalt de kosten, snelheid en veiligheid van DeFi-applicaties.

Lees in dit artikel meer over: Blockchains.

Smart Contracts – de werkpaarden van DeFi

Bovenop het fundament van blockchain vinden we smart contracts. Smart contracts zijn zelfuitvoerende programma’s op de blockchain die automatisch financiële transacties en processen afhandelen zodra aan vooraf bepaalde voorwaarden is voldaan. Wanneer een smart contract door een ontwikkelaar is geschreven en gepubliceerd op de blockchain, kan het in feite autonoom zijn functies blijven uitvoeren binnen de kaders van het programma. Het computerprogramma (‘contract’) is daarmee eigenlijk slim (‘smart’) geworden. Binnen DeFi zien we dat de klassieke tegenpartij in essentie vaak een smart contract is en waarmee dus geïnteracteerd wordt.

Lees in dit artikel meer over: Smart Contracts.

Liquidity Pools – de motor van DeFi

Eén van de meest voorkomende toepassingen van smart contract-technologie binnen DeFi is de liquidity pool. Een liquidity pool is een digitale geldpot waarin gebruikers crypto storten om liquiditeit te bieden aan een markt, waarvan de regels gedefinieerd zijn in een smart contract. Dit is vergelijkbaar met hoe wisselkantoren verschillende valuta aanhouden om altijd een transactie te kunnen faciliteren. Voor elke transactie die gebruikmaakt van de liquiditeit in de liquidity pool, wordt een vergoeding betaald aan de aanbieders van de liquiditeit (zoals Poolder).

Lees in dit artikel meer over: Liquidity Pools.

Gas – het smeermiddel van DeFi

Echter, voor niets gaat de zon op, ook niet in DeFi! Elke transactie op een blockchain kost gas fees die betaald worden met crypto. Gas fees zijn de kosten die worden betaald om transacties van gebruikers door miners of validators te laten verwerken in een blockchain. De hoogte van deze kosten hangt af van de netwerkdruk (op de blockchain) en de complexiteit van de transactie. Ethereum staat bijvoorbeeld bekend om hoge gas fees tijdens piekuren, terwijl aanverwante blockchains van Ethereum, zoals Arbitrum en Optimism, en alternatieve blockchains zoals Solana, goedkopere opties bieden.

Stablecoins – de ruggengraat van DeFi

Omdat cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum flink in waarde kunnen schommelen, spelen stablecoins een cruciale rol binnen DeFi. Deze digitale tokens zijn gekoppeld aan traditionele valuta, zoals de Amerikaanse dollar, en bieden zo stabiliteit in een verder volatiele markt. Bekende voorbeelden zijn USDT (Tether) en USDC, die beide 1-op-1 aan de dollar gekoppeld zijn.

Die koppeling wordt gewaarborgd doordat de uitgevers van deze stablecoins onderpand aanhouden in liquide overheidsobligaties en cash. Zo kun je bij Tether in principe één USDT altijd omwisselen voor één Amerikaanse dollar, omdat Tether die dollars of gelijkwaardige reserves achter de hand houdt.

Lees in dit artikel meer over: Stablecoins.

Total Value Locked – de waarde van een protocol

De Total Value Locked (TVL) laat zien hoeveel vermogen er is vastgezet in een DeFi-protocol, meestal in de vorm van crypto die in smart contracts is ondergebracht. Het is een belangrijke graadmeter voor de omvang, betrouwbaarheid en populariteit van een platform. Hoe hoger de TVL, hoe meer gebruikers bereid zijn hun geld aan het protocol toe te vertrouwen.

Je kunt het vergelijken met de hoeveelheid activa die op een beurs staat: hoe groter de pot, hoe aantrekkelijker voor handelaren en investeerders. Een hoge TVL zorgt voor meer liquiditeit en dus efficiëntere handel, terwijl een dalende TVL vaak een teken is van afnemend vertrouwen of gebruik.

DeFi is open financiële innovatie

Nu we kort stilgestaan hebben bij de sleutelbegrippen van DeFi, keren we onze blik tot de belofte en enkele bestaande toepassingen van DeFi.

DeFi opent de deur naar een open financieel systeem waarin iedereen, ongeacht locatie of achtergrond, kan deelnemen. Door de barrières van traditionele financiële instellingen te doorbreken, maakt DeFi experimenten en innovatie eenvoudiger. Nieuwe producten en diensten kunnen sneller ontstaan zonder de beperkingen van dure infrastructuur of strikte toetredingsvereisten. Dit leidt tot efficiëntere en flexibelere financiële diensten met minder frictie. DeFi creëert een ecosysteem waarin geldstromen vrijer en slimmer kunnen bewegen. Feitelijk kan iedereen met een smartphone meedoen!

Lees ons artikel over DeFi & Duurzaamheid waar we de impact van DeFi op financiële emancipatie verder bespreken.

Hierna volgen enkele voorbeelden van de huidige toepassingen van DeFi-technologie.

Handelen zonder tussenpersonen

Binnen DeFi is het gebruikelijk om op een volledig geautomatiseerd platform cryptovaluta te kopen en te verkopen. Op een zogeheten Decentralized Exchange (een ‘DEX’, zoals Uniswap of Raydium) kun je crypto verhandelen zonder een gecentraliseerde tegenpartij zoals Bitvavo of Coinbase. De DEX maakt hiervoor gebruik van liquidity pools en smart contracts welke door gebruikers kunnen worden aangeroepen vanuit hun wallet. Omdat transacties direct worden geregistreerd op een blockchain, is de centrale tegenpartij niet nodig. Immers, de blockchain kan vertrouwd worden met de accurate opslag en weergave van de transactiegeschiedenis.

Lees in dit artikel meer over: wat is een Decentralized Exchange?

Geld lenen zonder bank

Waarom naar een bank gaan als je direct binnen DeFi kunt lenen en uitlenen? Met DeFi-platforms zoals Aave of Compound kun je je crypto gebruiken als onderpand om een lening af te sluiten, of juist rente verdienen door jouw activa uit te lenen. Het werkt als een onderlinge lening tussen particulieren, maar dan volledig geautomatiseerd en transparant dankzij smart contracts.

Passief inkomen genereren

DeFi biedt gebruikers de mogelijkheid om rente te verdienen op hun crypto-activa. Dit lijkt op hoe je rente krijgt op een spaarrekening, maar met potentieel hogere rendementen én risico's. Dankzij de technologie achter DeFi kunnen partijen zoals Poolder deze diensten efficiënter en toegankelijker maken. Door slimme strategieën en geavanceerde tools in te zetten maakt Poolder het eenvoudig om deel te nemen aan beleggen via liquidity pools, zonder dat klanten van Poolder zelf diepgaande technische kennis nodig hebben.

Uitdagingen en ontwikkelingen binnen DeFi

We hebben nu stilgestaan bij de key concepts en kansen van DeFi, maar zoals met elke impactvolle nieuwe technologie kent DeFi ook zijn uitdagingen. DeFi is nog volop in ontwikkeling, en terwijl het ecosysteem groeit, worden er continu verbeteringen doorgevoerd om de technologie veiliger, efficiënter en gebruiksvriendelijker te maken. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste ontwikkelingen en aandachtspunten.

Veiligheid van smart contracts

DeFi draait volledig op code, en dat betekent dat fouten grote gevolgen kunnen hebben. Net zoals traditionele software kwetsbaar kan zijn voor bugs en hacks, moeten DeFi-protocollen continu worden getest en verbeterd. Omdat een fout in een smart contract onveranderlijk is zodra het op de blockchain staat, hebben protocollen als Uniswap, Aave en Curve teams van auditors ingeschakeld om hun code te controleren. Er is een hele industrie ontstaan rondom smart contract-audits, waarin bedrijven als Peckshield en Trail of Bits platforms helpen hun veiligheid te verbeteren. Toch blijft de doe-je-eigen-onderzoek (DYOR)-mentaliteit cruciaal: in DeFi is je geld écht je eigen verantwoordelijkheid.

Liquiditeit

Liquiditeit is de levensader van elk financieel systeem, en dat geldt ook voor DeFi. Wanneer te veel gebruikers plotseling hun fondsen opnemen, kan een protocol in waarde dalen (de ‘TVL’ neemt af!); een fenomeen dat vergelijkbaar is met een bankrun in de traditionele financiële wereld. Als de liquiditeit opdroogt, wordt handelen duurder en minder efficiënt, waardoor gebruikers kunnen afhaken. Protocollen zoals Balancer en Curve spelen hierop in door slimme incentives aan te bieden, zoals hogere beloningen voor liquiditeitsverschaffers. Het aantrekken en behouden van liquiditeit blijft een van de grootste uitdagingen voor DeFi-platforms en zal bepalend zijn voor hun succes op lange termijn.

Regulering en compliance

DeFi is gebouwd om wereldwijd toegankelijk te zijn, maar dat betekent niet dat het buiten het bereik van wetgeving blijft. Regelgevers kijken steeds serieuzer naar de impact van DeFi en ontwikkelen wetgeving om gebruikers te beschermen en financiële stabiliteit te waarborgen. In Europa is MiCAR (Markets in Crypto-Assets Regulation) een van de eerste uitgebreide wetten die zich richt op crypto-markten. Hoewel sommige in de sector regulering als een bedreiging zien, kan het ook bijdragen aan bredere acceptatie door institutionele partijen en traditionele beleggers. Hoe DeFi en regelgeving zich tot elkaar gaan verhouden, is een van de grote vragen voor de komende jaren.

Meer weten? Lees ons artikel over: MiCAR: De Nieuwe Cryptowet van Europa.

Onder de streep

De toekomst van DeFi

DeFi groeit hard en krijgt steeds meer aandacht van traditionele financiële partijen. Banken, vermogensbeheerders en fondsen onderzoeken hoe ze blockchaintechnologie kunnen inzetten of integreren in hun dienstverlening. Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe spelers die volledig inzetten op deze digitale infrastructuur.

Poolder kiest bewust voor die laatste route en loopt voorop door de activa van zijn fondsen volledig binnen DeFi te beheren én in te zetten voor het genereren van rendement. Daarmee laten we zien hoe DeFi niet alleen een zinvol alternatief is, maar ook een manier om het financiële systeem efficiënter en innovatiever te maken.

Ontdek de kracht van DeFi met Poolder. Bij Poolder helpen we je rendement te behalen zonder technische barrières. Maak een account aan! 👉 Start hier

Ontdek onze blog

Geïnteresseerd in Poolfolio's?

Lees meer over onze Poolfolio's

DeFi & duurzaamheid

DeFi & duurzaamheid

Decentralized Finance (DeFi), transformeert de financiële wereld door decentrale, openbare en transparante systemen mogelijk te maken. Hoe duurzaam is deze revolutie en kan het bijdragen aan een beter

    Wat is DeFi? Een introductie tot Decentralized Finance

    Wat is DeFi? Een introductie tot Decentralized Finance

    Dit artikel verkent de belangrijkste concepten en toepassingen van DeFi en laat zien hoe het de toekomst van betalen en beleggen kan vormgeven.

      Stablecoins

      Stablecoins

      Stablecoins zijn digitale valuta die stabiliteit brengen in de vaak volatiele wereld van cryptocurrencies.

        Poolder Poolfolio’s - Kwartaalbericht Q1 2024

        Poolder Poolfolio’s - Kwartaalbericht Q1 2024

        Met trots presenteren we hieronder onze eerste kwartaalresultaten van 2024 van onze Poolfolios. We kijken terug op een uitstekend eerste kwartaal en zien de komende kwartalen positief tegemoet.

          Update: Financiele Markten onder druk!

          Update: Financiele Markten onder druk!

          Wereldwijd staan de financiële - en de cryptomarkten onder druk!

            Blockchain

            Blockchain

            Aan de hand van blockchain, een nieuwe database-technologie, is het mogelijk om digitaal kapitaal op te slaan, te versturen en te activeren door het als liquiditeit aan te bieden binnen DeFi.

              De stablecoin poolfolio

              De stablecoin poolfolio

              Beleggen in stabiele digitale valuta met aantrekkelijke rendementen

                Cryptocurrencies

                Cryptocurrencies

                Cryptocurrency zijn digitale valuta (ook wel ‘cryptovaluta’) gebaseerd op blockchain-technologie, die cryptografie gebruiken voor beveiliging en decentraal worden gebruikt, verzonden en opgeslagen.

                  Liquidity Pools

                  Liquidity Pools

                  In Decentralized Finance (DeFi) wordt kapitaal geplaatst in liquidity pools: financiële knooppunten die handelaren, beleggers en andere gebruikers met elkaar verbinden in een decentraal economisch sys

                    Smart Contracts

                    Smart Contracts

                    DeFi stelt gebruikers in staat om op basis van smart contracts (financiële automatisering) de mogelijkheden uit te oefenen die normaal voorbehouden zijn aan traditionele financiële dienstverleners.

                      Wat is een Decentralized Exchange?

                      Wat is een Decentralized Exchange?

                      In dit artikel verkennen we de geschiedenis, voordelen en uitdagingen van DEX's, vergelijken we ze met gecentraliseerde exchanges (CEX's), en bespreken we hun toekomstige ontwikkeling.

                        Een nieuwe beleggingsstrategie voor Patrick: van vastgoed naar stable poolfolio

                        Een nieuwe beleggingsstrategie voor Patrick: van vastgoed naar stable poolfolio

                        Een inspirerend voorbeeld van hoe succesvolle professionals hun totale beleggingsportefeuille kunnen aanpassen aan veranderende marktomstandigheden en regelgeving.

                          MiCAR: De Nieuwe Cryptowet van Europa

                          MiCAR: De Nieuwe Cryptowet van Europa

                          De Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) is de eerste uitgebreide Europese wetgeving die crypto-activa en dienstverleners binnen de cryptomarkt reguleert.

                            Wij zijn de brug naar digitaal vermogen

                            Betrouwbaar en eenvoudig beleggen in de wereld van digitale valuta
                            Poolder visual