Na een fantastische periode van stijgende koersen sinds begin 2023, lijkt de stijging in de cryptomarkt nu af te nemen. Wat is er aan de hand? In dit artikel nemen we je mee langs de meest relevante factoren, zodat je helemaal up-to-date bent.

Effect van de Halving

Op 20 april dit jaar vierden we een gebeurtenis die slechts eens in de vier jaar plaatsvindt: de Bitcoin Halving. Hierbij wordt de hoeveelheid nieuwe Bitcoins die per block gedolven mogen worden, gehalveerd. Dit was de vierde Halving in de geschiedenis van Bitcoin, en door naar de geschiedenis te kijken, kunnen we onze verwachtingen beter begrijpen.

De beloning voor het produceren van blocks voor de Bitcoin blockchain, het zogenaamde “mining”, is gehalveerd. Dit maakt het moeilijker voor miners om nieuwe Bitcoins te genereren, waardoor de hoeveelheid beschikbare Bitcoins schaarser wordt. Tegelijkertijd worden hierdoor dus ook de inkomsten van miners gehalveerd.

We zien na de afgelopen Halving hetzelfde gebeuren: minder efficiënte miners, die bijvoorbeeld hogere energiekosten hebben of oudere apparatuur gebruiken, komen in de problemen doordat ze minder Bitcoins kunnen delven. Ze worden gedwongen om hun opgeslagen Bitcoins te verkopen en kosten te besparen door hun mining-apparatuur uit te schakelen. Dit kunnen we zien aan de gecombineerde hoeveelheid rekenkracht van alle computers op het Bitcoin-netwerk, de zogenaamde “Hash Rate”, die na de Halving daalt. Deze dip in rekenkracht zien we elke vier jaar na de Halving.

Daarnaast is het belangrijk te vermelden dat Bitcoin dit jaar zijn hoogste prijs ooit heeft bereikt, zelfs hoger dan de $69.000 van 2021. Dit maakt het aantrekkelijk voor miners om winst te nemen door hun Bitcoins te verkopen.

Winstneming

Niet alleen miners, maar ook langetermijnbezitters van Bitcoin nemen winst in deze fase van de markt. Deze groep bezitters, die hun Bitcoins vaak goedkoop hebben gekocht of nu eindelijk break-even zijn, beginnen hun opgespaarde Bitcoins te verkopen aan nieuwe marktdeelnemers. Dit fenomeen geldt ook voor andere cryptocurrencies zoals Ethereum (ETH). De verkoopdruk van zowel miners als langetermijnbezitters zorgt voor een groter aanbod op de markt, wat kan leiden tot lagere prijzen. De reden dat de prijzen op dit moment op en neer gaan in plaats van recht naar boven (of naar beneden), is dat deze groep van langetermijnbezitters dat het aanbod aan cryptocurrencies vertegenwoordigd in de markt, ongeveer even groot is als de groep (nieuwe) kopers die de vraag vertegenwoordigen in de markt.

De rente

De afgelopen weken zagen we daarnaast twijfel in de markt over het rentebeleid van diverse centrale banken wereldwijd. In hun strijd tegen inflatie hebben centrale banken de rentes tot historische niveaus verhoogd. Nu we op een punt zijn aangekomen waar renteverlagingen mogelijk zijn, is het moment van deze ‘rate cuts’ moeilijk te bepalen. Centrale banken willen het risico van hervatting van inflatie vermijden. Een hoge rente is negatief voor de financiële markten, inclusief de cryptomarkt, terwijl een lage rente positief is.

Enkele centrale banken, zoals de ECB, hebben de rente al iets verlaagd, maar de belangrijkste centrale bank, de Federal Reserve in de Verenigde Staten, blijft terughoudend. Deze onzekerheid zorgt voor volatiliteit in de financiële markten. We zien de laatste twee weken wel veel positief nieuws op het vlak van (dalende) inflatie, ook uit de Verenigde Staten. Dit ondersteunt de verwachting dat de schommelingen van dit moment tijdelijk zijn en dat we binnenkort weer stijgende koersen zullen meemaken.

Is er nog hoop?

Fundamenteel is er weinig aan de hand met de cryptomarkt. De recente prijsontwikkelingen zijn eigenlijk zelfs goed, omdat ze voorkomen dat we op korte termijn in een speculatieve bubbel terechtkomen. Ondertussen zijn er veel positieve ontwikkelingen gaande: wereldwijd stellen overheden en toezichthouders wettelijke kaders op voor cryptocurrencies, wat de acceptatie ten goede komt. De investeringen in de sector nemen weer toe en dit jaar vierden we de lancering van de Bitcoin ETF in de Verenigde Staten. Binnenkort volgt de lancering van de Ethereum ETF. Dit soort beleggingsproducten zijn geschikt voor grote, institutionele beleggers om de cryptomarkt te betreden, waardoor de verwachting is dat deze ETF’s de komende tijd de vraag naar Bitcoin, Ether en andere cryptocurrencies verder zullen doen toenemen, met stijgende koersen ten gevolg.

Conclusie

Hoewel de cryptomarkt momenteel een periode van afkoeling doormaakt, blijven de fundamenten sterk. De Halving heeft zoals verwacht een effect op de markt, winstneming door langetermijnbezitters en miners zorgt voor een groter aanbod, en onzekerheid over het rentebeleid van centrale banken beïnvloedt de markt. Toch zijn er tal van positieve ontwikkelingen die de basis leggen voor verdere groei. Het is belangrijk om een langetermijnvisie te behouden en te beseffen dat volatiliteit een inherent onderdeel is van de cryptomarkt.

Blijf geïnformeerd en wees niet bang voor correcties; ze kunnen gezonde tekenen zijn van een zich ontwikkelende markt. Cryptocurrencies hebben in korte tijd veel bereikt en de toekomst blijft vol potentieel. When in doubt: zoom out.

Dit was een korte analyse van de meest relevante factoren in de huidige cryptomarkt. Hopelijk ben je nu helemaal up-to-date. Voor meer inzichten en updates, volg ons op LinkedIn.

Relevante artikelen

  • Poolder Events

    29 december 2024

    Mooie jaarafsluiter: Poolder bij de Cryptotakkies podcast

    Poolder was te gast bij de Cryptotakkies podcast! Berend Eggeraat en Raoul Esseboom blikken terug op de cryptomomenten van 2024. Luister op Spotify of Apple Podcasts en op naar 2025!

  • Wekelijkse Update

    23 januari 2025

    Wekelijkse update 23 januari 2025

    In deze wekelijkse update: De cryptowereld in de VS heeft turbulente tijden gekend. Onder Biden werden Bitcoin- en Ethereum-ETF's goedgekeurd, terwijl Trump van de VS de 'cryptohoofdstad' wil maken met een nationale Bitcoin-reserve. Gary Gensler vergelijkt Bitcoin met goud, maar ziet andere cryptovaluta als risicovol en Dubai bouwt een 17 verdiepingen tellende crypto toren, die klaar moet zijn in 2027.

  • Legislation

    7 februari 2025

    MiCAR: De Nieuwe Cryptowet van Europa

    De Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) is de eerste uitgebreide Europese wetgeving die crypto-activa en dienstverleners binnen de cryptomarkt reguleert.

Beleggen via Poolder?