Het eerste kwartaal van 2025 begon veelbelovend voor de financiële markten, maar inmiddels bevinden we ons in het midden van een flinke correctie. Het doet sterk denken aan de situatie van afgelopen zomer, toen de koersen wereldwijd eveneens onder druk kwamen te staan. Wat is er aan de hand en waar kunnen we naartoe? In deze nieuwsbrief nemen we je mee langs de belangrijkste ontwikkelingen.
Macro-economie & Trumps beleidsmaatregelen
De nieuwe Amerikaanse president heeft nu al een grote invloed gehad op de wereldeconomie. Hoewel zijn initiatieven op lange termijn wellicht gunstig kunnen zijn voor de Amerikaanse economie (dankzij belastingverlagingen en ‘Make America Great Again’-beleid), zorgen de nieuwe, verhoogde handelstarieven van Trump op korte termijn voor aanzienlijke onzekerheid. Geopolitieke risico’s nemen toe, en de markt reageert vaak negatief op onvoorspelbaarheid.
De nieuwe, verhoogde handelstarieven versterken daarnaast ook de zorgen over wereldwijde inflatie. Inflatie was al aan het oplopen in veel delen van de wereld voordat deze handelsoorlogen begonnen. Hoewel de impact van de tarieven op de wereldwijde economische groei en bedrijfswinsten misschien wordt gematigd, worden ze vaak door beleggers gezien als een extra inflatoire druk, wat bijdraagt aan de marktdaling.
Bybit & Winstnemingen
Voeg toe aan deze macro-economische onzekerheden dat op vrijdag 21 februari de grootste cryptoroof aller tijden plaatsvond op cryptobeurs Bybit. Ondanks de snelle beveiligingsmaatregelen van Bybit (klanten zijn vooralsnog niet de dupe van de hack) zet deze gebeurtenis de cryptomarkt extra onder spanning.
Het moet daarnaast ook gezegd worden dat de cryptokoersen na de zomer in een korte tijd flink zijn gestegen. Beleggers die van deze stijgingen hebben geprofiteerd, zijn nu gemotiveerd om winst te nemen. Deze winstnemingen drijven de prijzen verder omlaag.
Wat zegt de markt?
Hoewel de markt op dit moment onder druk staat, blijven er positieve signalen voor de toekomst. De kans dat centrale banken, zoals de Federal Reserve, de rente verder kunnen verlagen, blijft aanwezig. De markt verwacht zelfs twee renteverlagingen dit jaar, wat kan helpen om de economie te ondersteunen als de economische groei in de VS verder vertraagt. Bovendien lijkt de kans op een recessie op dit moment klein. Bedrijven blijven winstgevend, en de arbeidsmarkt in de VS blijft uitzonderlijk sterk, wat belangrijke steun biedt voor de economische groei.
Hoewel de markten zich momenteel in een correctie bevinden, lijkt het onwaarschijnlijk dat we het einde van de bullmarkt hebben bereikt. De situatie doet denken aan eerdere periodes van onzekerheid, zoals de turbulente zomer van 2024, toen de markten ook geconfronteerd werden met onzekerheden rondom inflatie en het Amerikaanse verkiezingsjaar. Na die periode zagen we in de herfst een sterk herstel van de koersen, en analisten verwachten dat dit scenario zich opnieuw kan voordoen.
Inspelen op de beweeglijkheid van de markt
Kortom, de markt is op dit moment volatiel. Volatiliteit (de beweeglijkheid van de markt) biedt kansen voor beleggers die goed voorbereid zijn. Door te beleggen in liquidity pools met Poolder kun je profiteren van het extra volume dat ontstaat op volatiele dagen, terwijl je tegelijkertijd je risico kunt beperken. Daarnaast kun je door gespreid te beleggen – bijvoorbeeld door periodieke investeringen te doen – het risico beter over de tijd verdelen.
Ontdek hoe je met Poolfolio’s kunt profiteren van marktbewegingen. Meer informatie vind je op onze Fondsen-pagina.