De goedkeuring van de Ethereum ETF’s in de VS door de SEC heeft de cryptomarkt de afgelopen tijd flink in beweging gebracht. De lancering van de Bitcoin ETF’s eerder dit jaar was een belangrijk keerpunt voor zowel de cryptomarkt als de financiële markten in het algemeen. Wat zijn de verwachtingen voor de Ethereum ETF? Gaan we een herhaling zien van de rally na de Bitcoin ETF, of staat ons iets anders te wachten? In deze analyse bespreken we de belangrijkste punten.
Wat is een ETF?
Een ETF, of Exchange Traded Fund, is een fonds dat op een openbare beurs wordt verhandeld, zoals de Amerikaanse Nasdaq of de AEX in Amsterdam. Een ETF geeft beleggers blootstelling aan een mandje van onderliggende waarden, zoals aandelen of grondstoffen. Dit bundelen van beleggingen kan kosten besparen en maakt deze beleggingen toegankelijker voor meer beleggers.
De Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) ETF’s zijn ‘spot’ ETF’s, wat betekent dat er namens het fonds daadwerkelijk Bitcoin of Ethereum in een kluis ligt, in plaats van derivaten zoals futures en opties.
Verwachtingen en marktreactie
Op 20 mei twitterden twee invloedrijke ETF-experts van Bloomberg dat zij de kans op goedkeuring van de Ethereum ETF door de SEC verhoogden van 25% naar 75%. De markt reageerde enthousiast, aangezien weinig mensen verwachtten dat de SEC al in mei akkoord zou gaan. Drie dagen later bleek dat ze gelijk hadden, maar dat betekende niet dat de Ethereum ETF direct gekocht kon worden. De procedure voor het uitrollen van ETF’s in de VS vereist namelijk dat verschillende formulieren worden goedgekeurd. Dat is inmiddels gebeurd.
Koersontwikkeling en marktstrategie
De prijs van Ethereum steeg aanvankelijk sterk op 20 mei, maar is sindsdien weer gedaald, in lijn met de algemene correctie in de cryptomarkt. Dit biedt ruimte voor positieve koersontwikkelingen bij goed nieuws.
Wat zeker zal gebeuren, is dat kapitaal naar de ETF’s zal stromen nu deze beschikbaar zijn. De Ethereum ETF’s zullen namelijk, net als bij de Bitcoin ETF’s, de onderliggende crypto moeten kopen. De vraag is hoeveel kapitaal dit zal zijn en wat het effect daarvan zal zijn. Ethereum wordt gezien als een interessante optie voor diversificatie in de crypto-portefeuille, vergelijkbaar met een technologie-aandeel dat het fundament vormt van diverse nieuwe financiële applicaties (dApps).
Potentiële negatieve factoren
Een mogelijke negatieve invloed is de uitvloei van kapitaal uit de ETF van Grayscale, die hoge fondskosten heeft. Als het Grayscale Ethereum fonds sterk slinkt, kan dat een negatief effect hebben op de koers doordat de onderliggende cryptovaluta verkocht zal worden. Daarnaast missen de ETF’s een belangrijke eigenschap van Ethereum: opbrengsten uit ‘staking’. Dit maakt de ETF mogelijk minder aantrekkelijk voor beleggers.
Conclusie: volatiliteit in het vooruitzicht
We kunnen in ieder geval verwachten dat de volatiliteit in de cryptomarkt de komende tijd zal aanhouden. De handel in derivaten is toegenomen, wat de koers gevoeliger maakt voor schommelingen. Dit biedt kansen om te profiteren van strategieën die werken in zowel een stijgende als een dalende markt, zoals deelnemen in liquidity pools. Dit kan een goed moment zijn om niet elke dag naar de markt te kijken, omdat de markt veel nieuwe informatie moet verwerken en daardoor volatieler reageert.
Wil je eenvoudig en veilig instappen? Poolder belegt met haar drie beleggingsfondsen in dergelijke liquidity pools, met elk een eigen risicoprofiel. Meer weten? Maak hier je account aan.
Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.