De afgelopen week zat de cryptomarkt in een turbulente fase. In het bijzonder Bitcoin, Ethereum en diverse altcoins beleefden afgelopen week een significante waardedaling, wat onrust veroorzaakte onder investeerders. De markt herstelt zich vanaf gisteravond snel en brengt daarbij weer een gevoel van opluchting en bevestigde het vertrouwen van veel beleggers in de veerkracht van de markt. Maar hoe is deze rollercoaster ontstaan?
Angst voor recessie
Op 31 juli besloot de Federal Reserve (Fed) de rente op 5,50% te houden, wat verwacht werd door de markt. Dit gaf de financiële markten aanvankelijk rust. Echter, op 1 en 2 augustus werden nieuwe economische cijfers gepubliceerd die dit veranderden. De zorgen werd gevoed door slechter dan verwachte werkgelegenheidscijfers en een hoger werkloosheidscijfer. Hierdoor verwachten beleggers nu dat de rente tegen december 2024 met 125 basispunten zal dalen, eindigend op 4,25%. Veel beleggers vrezen nu dat de VS op weg is naar een recessie, wat wereldwijd een rimpeleffect heeft veroorzaakt. Vooral Japan werd zwaar getroffen, aangezien de Amerikaanse en Japanse markten nauw met elkaar verbonden zijn.
De angst voor een Amerikaanse recessie, gecombineerd met een stijgende yen, zorgde ervoor dat de Japanse aandelenmarkt flink daalde. Ook andere Aziatische markten leden grote verliezen. Daarnaast namen de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten toe, met toenemende spanningen tussen Israël en Iran, wat de zorgen over verdere escalaties vergrootte.
De dip kopen
Een opvallende ontwikkeling was de reactie van Nederlandse crypto-investeerders op deze dip. Uit een enquête van Crypto Insiders bleek dat maar liefst 55% van hen de kans greep om extra cryptovaluta aan te schaffen. Dit gedrag, vaak aangeduid als ‘de dip kopen’, toont aan dat veel beleggers geloven in de langetermijnwaarde van hun investeringen, ondanks kortstondige marktcorrecties. Uit de enquête bleek ook dat 42% van de respondenten ervoor koos om niet te handelen en af te wachten.
ETF’s doen het goed
Digitale activa werden door beleggers beschouwd als risicovolle beleggingen en zijn dus ook de afgelopen dagen in zeer grote aantallen verkocht, wat heeft geleid tot zeer grote koersdalingen van Bitcoin van ruim 25% en Ethereum van ruim 30%.
Toch was er een zilveren randje: Ethereum ETF’s (Exchange Traded Funds) kenden een historisch goede dag, wat aangeeft dat beleggers nog steeds kansen zien, zelfs in turbulente tijden. Dit soort tegenstrijdige bewegingen benadrukt de complexiteit en de dynamiek van de cryptomarkt.
Conclusie
Dit alles benadrukt de volatiliteit van de markt, maar ook de veerkracht en het vertrouwen van beleggers. Terwijl sommige factoren buiten de controle van individuele investeerders liggen, blijft de kernboodschap dat degenen die geloven in de lange termijn blijven profiteren van strategische aankopen tijdens dips.